The Referral Company

Blog Klantcase

De kracht van referral

15 March 2023

onetd-87

Wij worden door organisaties gevraagd of we mee willen denken over de recruitment strategie, specifiek referral. In het kennismakingsgesprek komen altijd de huidige referral cijfers aan de orde. De ene organisatie vraagt het op bij de salarisadministratie, de ander heeft een ATS waar alles in staat, weer een ander denkt het ongeveer te weten en de laatste heeft werkelijk geen idee. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Dat is echt niet de basis om met referral recruitment te starten. De échte basis is: kan je spreken van goed werkgeverschap binnen je organisatie en heb je bewijslast?

Onze klant, een IT Consultancy organisatie heeft het allemaal piekfijn op orde. Weinig verloop. Medewerkers tevredenheidsonderzoek was echt goed. Ze willen “alleen” maar groeien. Einde van 2023 ruim 25% aan nieuwe collega’s erbij, een doelstelling voor de aankomende maanden.

We startten met de enquête waar de collega’s maar liefst het cijfer 9,1 gaven voor Trots. Op de vraag of zij een collega zouden willen aandragen: 98%. Op de vraag waarom ze het tot nu toe nog niet hadden gedaan: ‘Ik zou niet weten wat ik moet zeggen’.

Daar lag dus een mega kans. Tijdens de kick-off met 10 collega’s uit het veld en management werden alle punten nog eens benadrukt. Wat een tof bedrijf, wat een fijne mensen en inderdaad, ze spreken heel graag over ingewikkelde IT oplossingen maar wisten niet heel goed de vertaalslag te maken naar het netwerk om het bedrijf ook als interessante werkgever te zien.

De doelstelling werd al halverwege het jaar gehaald

In onze conceptfase hebben we al deze zaken meegenomen. We hebben een campagne pagina gebouwd waar heel veel tips en voorbeelden gegeven worden wat je allemaal kan zeggen tegen je netwerk. We hebben heel erg benadrukt dat we van hen géén recruiter willen maken. Daarnaast hebben we nog een campagne pagina gebouwd voor het netwerk. Dus niet met vacatures maar puur met de redenen die gegeven werden door eigen collega’s in de enquête en tijdens de kick-off.

Tijdens een heerlijke nazomer barbecue werd het referral programma gelanceerd. Uit handen van directie kregen alle collega’s een super mooi Nike shirt met alleen de url van de campagne pagina met de redenen. Dus geen actieve werving, gewoon omdat het leuk is om te laten zien waar je werkt, en omdat zij echt wat hulp konden gebruiken om dat te vertellen aan hun netwerk.

We zijn nu 9 maanden verder. Het jaar is nog niet eens op de helft en wat blijkt? De doelstelling is al gehaald! Collega’s zijn trots, delen, vertellen, en blijven dat doen op hun eigen manier.

Gewoon mooi meegenomen

En waarom ik het helemaal niet heb over de beloning die zij krijgen als ze iemand uit het netwerk aandragen? Omdat het daar écht nooit over gaat, aandragen doe je met je hart. Een beloning, en die krijgen zij ook zeker bij deze organisatie, is “ gewoon” mooi meegenomen.

heleen stoevelaar directeur van onetd groep de one stop shop in recruitment

Contact Heleen Stoevelaar

Directeur