The Referral Company

Blog

Maak van je medewerkers geen recruiters

20 March 2023

onetd-69

‘IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN DUS IK DENK DAT IK HET WEL KAN’

Een uitspraak die we vaker dan ooit horen, niet alleen binnen het vakgebied van Recruitment en Arbeidsmarktcommunicatie. En ja, ik hou er ook van om dingen gewoon te doen. Deze quote staat voor onbevangenheid en daar kunnen we in het leven echt meer mee doen om het allemaal gezelliger en mooier te maken.

Echter. Binnen het specialisme Referral Recruitment kijk ik er anders naar. Wij komen regelmatig met organisaties in contact die met de handen in het haar zitten omdat ze “iets” hebben gedaan met referral recruitment. ‘En toen gebeurde er helemaal niks, terwijl we wel €4000,- wilde geven aan onze collega’s als zij mee zouden werven’. ‘We hadden het nog nooit gedaan dus we dachten, we doen het wel even’. Het moment voor ons om eens echt even stil te staan bij je interne doelgroep. Recruiters zijn nu eenmaal (vaak) gericht op de buitenwereld. Hoe trekken we talent van buitenaf aan. Logisch, je wil je organisatie op de beste manier, eerlijke wijze naar de arbeidsmarkt presenteren. En dat doen we dan vaak met lachende “eigen” medewerkers in de mooiste campagnes.

‘Wat is jouw favoriete liedje?’ vraag ik als ik ergens voor het eerst binnenkom? De antwoorden zijn zeer divers. Van vader Abraham, Chefs Special, Adele tot en met Van Halen. ‘Wist je dat je dat tenminste met één iemand hebt gedeeld’? ‘En dat je elke keer als je dat liedje hoort terugdenkt aan een bepaalde gebeurtenis of persoon’?. Iedereen heeft een eigen favoriet liedje. En zo werkt het ook met Referral Recruitment. De wijze waarop jouw collega’s vertellen over jouw organisatie wordt op dat moment in het brein opgeslagen als de “eerste keer” aan de toehoorder, hij of zij koppelt jouw verhaal aan de organisatie, voor het leven lang. En het mooie is, dit verhaal komt écht uit het hart. Dat wordt niet bepaald door de dikke cold hard cash die op hem of haar staat te wachten.

Moraal van dit verhaal?

Laten we in 2023 niet zomaar een referral programma bedenken omdat we denken dat de accountant, de zorgmedewerker of de IT’er ook wel even kan werven terwijl “ie het nog nooit heeft gedaan”. Doe goed onderzoek. Vraag naar het favoriete liedje. Vraag aan de aandrager én de nieuwe collega die via-via is binnengekomen waardoor zij echt in beweging zijn gekomen om met jouw organisatie mee te denken. Want het gaat bij hen niet om het werven. Dat is namelijk de taak van de recruiter!

heleen stoevelaar directeur van onetd groep de one stop shop in recruitment

Contact Heleen Stoevelaar

Directeur